Białko serwatkowe potrafi zwiększyć chwilowo ilość insuliny, co jest bardzo korzystnym zjawiskiem potreningowym dla sportowców (nasilony transport składników odżywczych do mięśni), jak i dla diabetyków (rozważa się nawet zastosowanie białka serwatkowego w terapii cukrzycy). Regularna podaż protein sprzyja zdrowiu Wyniki: stężenie insuliny po 12 [...]
[...] obniżanie poziomu cukru we krwi, zmniejszanie stanów zapalnych, a nawet zmniejszanie masy ciała. Wartości odżywcze w liczbach (podane na 100 g): Wartość energetyczna - 486 kcal tłuszcz - 31 g (w tym tłuszcze nasycone 3,3 g) węglowodany - 42 g błonnik - 34 białko - 17 g wapń - 631 mg potas - 407 mg magnez - 335 mg żelazo - 7,7 mg i odrobina [...]
[...] cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy 7,7 g węglowodanów 12,9 g błonnika Migdały a zdrowie Migdały należą do najlepszych na świecie źródeł witaminy E, a spożywanie jej wiąże się z [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
[...] lub chęci do dobrego odżywiania), może dziś z łatwością uzupełnić jadłospisy stosując ELMAYO VITAMIN GUMMIES. Porcja takich żelek (30 g) z reguły ma nie więcej, niż 60 - 70 kcal, a dostarczyć do organizmu może nawet 15 - 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy. Warto zaznaczyć, że nie przypominają one tradycyjnych żelek bogatych w cukier. [...]
Każdy, kto kiedykolwiek chciał schudnąć, niezależnie, czy z powodów zdrowotnych, czy na jakąś specjalną okazję, to z pewnością zastanawiał się, ile czasu mu to zajmie? To normalne — chcemy wiedzieć, kiedy osiągniemy dany efekt. To tak samo, gdy składamy zamówienie na kuchnię na wymiar — chcemy znać termin wykonania. Niestety w przypadku [...]
Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
[...] tych produktów jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek extra virgin. Niewątpliwą zaletą jest brak dodatku soli i niezdrowych tłuszczów oraz bardzo niska kaloryczność (ok. 2 kcal na porcję 0,25 ml). Do wyboru jest jeszcze olej kokosowy w dwóch wydaniach: Allnutrition Cooking Spray Coconut Oil, SFD Nutrition Dziki Kokos Spray. Zapytacie z [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Badania opublikowane w czasopiśmie Medicine & Science pokazują, że dużo mniej wymagające dla naszego układu ruchu jest spędzanie czasu, w pozycji stojąc, niż w przypadku siedzenia. Jest to ważne zagadnienie, którym powinni się zainteresować pracownicy biurowi spędzający po 8 h dziennie w pozycji siedzącej. Podsumowanie Obalić więc można mit, [...]
[...] kwasowości (fosforany potasu), wapń, aromaty, sól morska, stabilizator (guma gellan), witaminy (B2, B12, D2). Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 ml): 33 kcal Tłuszcz: 1,8 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g) Węglowodany: 0 g (w tym cukry: 0 g) Białko: 3,3 g Błonnik: 0,6 g Sól: 0,09 g Wersja słodzona Skład Baza sojowa [...]
[...] z jednego z kalkulatorów dostępnych w Internecie i sprawdzić, ile dokładnie spalasz kalorii podczas biegu. Ogólnie rzecz biorąc, można przyjąć, iż jest to około 100 kcal podczas 1,5 km biegu. Pamiętaj jednak, że oczekiwane efekty przyniesie Ci połączenie biegania z dobrze zbilansowaną dietą. Jeśli chcesz schudnąć, musisz być na deficycie [...]
[...] może hamować łaknienie, zwiększać odczuwanie sytości i tym samym wpływać na zmniejszanie ilości przyjmowanych pokarmów. Jest niskokaloryczna, gdyż 1 g to zaledwie 1,5 kcal. Przy zachowaniu odpowiedniej diety i treningu może być świetnym wsparciem w odchudzaniu. Ile inuliny mogę spożyć? Jeśli zdecydujesz się na zakup inuliny w postaci [...]
Sos sojowy to popularna płynna przyprawa i jeden z najważniejszych składników stosowanych w kuchni azjatyckiej. Dzięki niemu potrawy mają wyjątkowy, orientalny smak. Co kryje się w tym przypominającym Maggi płynie, że jest tak lubiany? Jak powstaje sos sojowy i czy można go spożywać bez obawy o zdrowie? Czy sos sojowy jest zdrowy? Dostarczanie [...]
[...] są to dwie porcje. Jeśli jednak ktoś ma większy apetyt, to z pewnością chętnie zje całość. I tak naprawdę nie ma w tym nic złego, bo danie jest niskokaloryczne - tylko 182 kcal w 100 g. Skład Kuskus perłowy 26%, ciecierzyca 20%, marchew 17%, papryka czerwona 7%, cebula 6%, nasiona słonecznika 5,6%, groszek zielony 4%, olej rzepakowy, woda, sos [...]
[...] makaronu z ciecierzycą, oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze pochodzące głównie z oliwy z oliwek i pestek dyni. Jak przygotować danie? [...]
[...] błonnik owsiany, olej słonecznikowy, sól), tłuszcz kakaowy, proszek kokosowy 13%, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 481 kcal Tłuszcz: 39 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 27 g) Węglowodany: 47 g (w tym cukry: 5,2 g, poliole: 23 g) Błonnik: 6,8 g Białko: 4,2 g Sól: 0,2 g Batonik Super Fudgio [...]
[...] i polifenole. Chronią one nasz organizm przed wolnymi rodnikami — cząsteczkami, które wywołują stany zapalne w organizmie. Zjadając 100 g batatów dostarczamy: 86 kcal 20 g węglowodanów 1,6 g białka 0,1 g tłuszczu 3 g błonnika Bataty, a właściwości przeciwnowotworowe Słodkie ziemniaki oferują różne przeciwutleniacze, które chronią nasz [...]